Odvrácená strana mandloňových sadů – úmrtnost včelstev v nich bývá nepřiměřeně vysoká

Odvrácená strana mandloňových sadů: Jaká je cena za oblíbené mandle nebo mandlové mléko? Mnohdy vyšší, než bychom si představovali.

Také ve své stravě alespoň část živočišných výrobků nahrazujete těmi rostlinnými? Pak určitě nedáte dopustit na oblíbené mandlové mléko – a to pokud možno na to pocházející z Kalifornie. Mandlové sady jsou v Kalifornii, která produkuje 80 % celosvětové produkce mandlí, významným ekonomickým prvkem. Tyto sady však čelí výzvám, které jsou pro pěstitele i včelaře stále závažnější.

Včely, které za mandle platí životem

Zatímco v 80. letech byla roční ztráta včelstev kolem 5 %, na farmách s monokulturou mandloní je to často i 100 %. Jedním z největších problémů je přitom používání pesticidů, které jsou pro mandloně nezbytné, ale pro včely fatální.

Jedním z nejpoužívanějších pesticidů pro mandloně je AKA Roundup, který obsahuje glyfosát. Tato látka je u lidí spojována s rakovinou a mnohde tak přímo zakazovaná (případně je její použití značně omezeno) – a pro včely je pak vyloženě toxická. Aplikace látky je v doporučeném množství považována za „neškodnou“, ale množství případů, kdy byla tato tvrzení zpochybněna, je i v Kalifornii stále vyšší. Včelaři v této souvislosti často mluví o tzv. chemické polévce, kterou včely jednoduše nezvládnout přežít.

Problémy s včelami jsou tedy rozhodně spojeny s monokulturou mandloňových sadů a s používáním pesticidů. Pesticidy se sice používají prakticky pro všechny druhy plodin v celém státě (samozřejmě s výjimkou BIO potravin), ale mandloně v množství chemického ošetření předčí všechny ostatní pěstované plodiny.

Když jdou mandle proti přírodě

Nejde totiž o jedinou výzvu, se kterou se musí tento hmyz v mandlových monokulturách vypořádat. Opylování mandloní představuje totiž pro včely opravdu extrémně náročnou výzvu. Tyto stromy totiž vykvétají brzy a včelstva se tak probouzejí ze zimního klidu asi o jeden až dva měsíce dříve, než by měly. Včel je navíc oproti jiným plodinám potřeba opravdu hodně (například jabloně by při stejně velikosti potřebovaly jen asi desetinu této hmyzí pracovní síly). Oslabená včelstva pak díky tomu leckdy nepřežijí zimu (což už však oficiálně nelze spojit přímo s opylováním mandloní).

Foto: Pixabay

Vysoká koncentrace včel tak „jako bonus“ exponenciálně zvyšuje riziko šíření nemocí. A tyto neblahé vlivy se začínají projevovat. Smlouvy mají totiž včelaři obvykle postaveny tak, že často musí dodat určitý počet včelstev k opylování, ale kvůli výše zmíněným problémům je to stále těžší. Na některých místech totiž úhyn včel přes zimu dosahuje i 100 % (v těch dobrých se pak mluví „jen“ o nějaké 30 % úmrtnosti). Kompenzace za úl je však opravdu vysoká, takže včelaři nejspíš ještě nějakou dobu nebudou mít důvod z toho businessu vystupovat

A co vy? Jak vám chutná mandlové mléko nebo mandle ve vánočce? A hlídáte si, odkud je nakupujete?

 

Zdroj: https://medium.seznam.cz/clanek/mlsoun-mandlove-mleko-myty-fakta-a-dobre-odvedena-reklama-7279?utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&dop_req_id=hEGVDiZoJoX-202304250246&dop_id=7279&source=hp&seq_no=1, https://superkvasaci.cz/3-zpusoby-jak-si-jednoduse-doma-vyrobit-mandlove-mleko-i-do-1-minuty/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.