Tatranské řezy – zavzpomínejte na dětství s původní recepturou na tuto pochoutku z retro cukráren

Dříve jste na ně narazili v každé cukrárně, dnes aby je pohledal. Tatranské řezy v různých obměnách se dnes pečou jen v domácích kuchyních podle receptů po babičce. Tatranské řezy jsou zpodobněním těchto krásných hor našich sousedů a dříve i spoluobčanů.

Nadýchaná i křupavá dobrota

Tatranské řezy se vždy skládají z několika vrstev. Dole je křupavé linecké těsto, následuje pikantní džem, pak piškotové těsto a nakonec sněhová vrstva (to je ten sníh na vrcholcích hor). Najdete ale i recepty bez piškotu, pouze se sněhem, do kterého jsou ale přimíchány ořechy. Někdy chybí i džem.

Prvorepublikový recept

Níže uvedený recept pochází z kuchařky Sladká první republika. Jako všechny recepty z té doby cílí na kvalitní suroviny a pečlivou přípravu pokrmů připravovaných s láskou. Pokud ho ještě neznáte, setkáte se s lineckým těstem s vařenými žloutky, který dnes již téměř upadl v zapomnění.

Ingredience

Linecké:

  • hladká mouka 300 g
  • cukr moučka 150 g
  • máslo 150 g (povolené)
  • žloutky 3 ks z vajec natvrdo + 1 syrový
  • citron 1 ks (jen kůra)

Piškot:

  • vejce 5 ks
  • cukr krupice 100 g
  • mouka hladká 100 g

Sníh:

  • bílky 5 ks
  • cukr moučka 160 g

Foto: Pixabay

Dále:

  • malinový (nebo jiný pikantní džem) asi 200 g
  • cukr moučka na posypání
  • hladká mouka na rozvalování těsta
  • tuk a mouka na vyšší plech

Postup:

  1. Připravte linecké těsto smícháním všech surovin, uvařené žloutky do něj prolisujte. Rychle propracujte, utvořte váleček a dejte ho odpočinout do lednice na 1 hodinu.
  2. Vychlazené těsto rozválejte na velikost plechu a pomocí válečku ho na něj přeneste. Dejte předpéct do trouby vyhřáté na 175 °C asi na 15 minut, těsto by mělo jen při okrajích mírně zrůžovět.
  3. Předpečené těsto nechte chvilku vychladnout a pomažte ho džemem. Mezitím si připravte další vrstvy.
  4. Vyšlehejte vejce s cukrem do husté nadýchané pěny a opatrně po lžících do něj ručně zapracujte mouku.
  5. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a cukru.
  6. Na džem naneste nejprve piškot a potom opatrně rozetřete sníh. Uhlaďte.
  7. Plech dejte znovu do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.
  8. Vychladlý moučník pocukrujte a nakrájejte.

Recept s ořechy

Najdete jej často mezi vánočním cukrovím. Bývá s džemem i bez, piškot je vynechán a bílky se mohou vyšlehat do sněhu nebo ne. Varianta níže nepředpéká linecké těsto.

Ingredience:

Linecké těsto:

  • hladká mouka 150 g
  • máslo 150 g
  • vejce 4 ks (žloutky a bílky zvlášť)
  • cukr moučka 1 lžíce
  • sůl špetka

Bílkové těsto:

  • cukr krupice 180 g
  • vanilkový cukr 1 ks
  • ořechy vlašské mleté 180 g

Postup:

  1. Připravte linecké těsto a dejte odležet.
  2. Vyválejte jej a přeneste na vymazaný plech.
  3. Bílky ušlehejte s cukrem a lehce přimíchejte ořechy.
  4. Směs naneste na linecké těsto a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C.
  5. Pečte asi 20 minut, až povrch zezlátne a vrchní vrstva je křupavá.
  6. Vychladlé rozkrájejte, můžete pocukrovat.

 

Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/tatranske-rezy-s-orechy,, https://www.culinabotanica.cz/recepty/tatranske-rezy,, https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/38074/tatranske-rezy/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.