Turecký med – pochází opravdu z Turecka? A jak si ho jednoduše připravit doma?

Turecký med: Cukrovinka všem známá z poutí, kdy ji prodavač, často oblečený do tureckého oblečení nebo alespoň s fezem na hlavě, odsekával z velké hroudy. Zabalil ji do celofánu a my jsme pak blaženě ukusovali a byly zalepení až za ušima.

Domácí turecký med – pochází opravdu z Turecka?

Turecký med se připravuje z bílků šlehaných s cukrem a medem, doplněných mandlemi nebo jinými ořechy. Za její původ je opravdu považováno Turecko, podobné cukroví se však připravuje i ve Středozemí, například v Katalánsku, kde se nazývá torró, ve Španělsku pod názvem turrón či v Itálii jako torrone.

Jak si připravit turecký med doma

Dnes se na trzích nebo v obchodech setkáme spíše s měkčí variantou, která je obvykle nakrájená na kostky a lépe se jí. Připravit si jej můžeme i doma.

Foto: Pixabay

Budeme potřebovat:

  • 160 g moučkového cukru
  • 120 g medu
  • 3 bílky
  • 120 g mandlí nebo jiných ořechů
  • celofán
  • tuk na vymazání celofánu

Postup:

  1. Neloupané mandle nebo ořechy (lískové, pistácie, arašídy i jiné) lehce opražíme v troubě, aby se rozvoněly a ohřály se. Mandle můžeme i oloupat a opražit lehce dozlatova.
  2. Med zahřejeme ve vodní lázni.
  3. Nad parou šleháme bílky s cukrem do velmi husté pěny, pak pramínkem přiléváme tekutý med.
  4. Do hotové hmoty vmícháme ořechy, buď vcelku nebo nasekané. Hmotu necháme trochu vychladnout.
  5. Ještě teplou ji vylijeme na vymazaný celofán a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Přikryjeme druhým vymazaným celofánem a zatížíme prkénkem.
  6. Jakmile hmota dostatečně ztuhne, celofán odstraníme a nakrájíme ji nožem namazaným máslem nebo namočeným v teplé vodě.
  7. Jednotlivé kousky zabalíme znovu do celofánu a uchováváme v chladu.
  8. Turecký med můžeme také rozetřít na oplatku, druhou ji přikrýt a zatížit. Pak ji nakrájíme na úhledné kousky, kulaté oplatky na výseče, hranaté na obdélníčky, kostky nebo tyčinky. Bude se tak lépe podávat i jíst, zejména připravujeme-li ho jako součást vánočního cukroví. Konce můžeme namočit do čokolády, ale není to nutné.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tureck%C3%BD_med, https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/turecky-med/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.