Zámek Slatiňany nabízí k vidění knížecí pokoje. Z jeho velké věže dohlédnete i na Kralický Sněžník

Z Chrudimi je to do Slatiňan, co by kamenem dohodil. Dělí je vzdálenost asi šesti kilometrů, kterou lze zvládnout urazit i pěšky, a ani se u toho nezadýcháte. Slatiňanský zámek si rozhodně zaslouží, abyste si ho prohlédli. Stejně jako i jiné historické pamětihodnosti má za sebou bouřlivou historii, kdy se z gotické tvrze stal renesanční zámek a která na základě Benešových dekretů skončila konfiskací majetku jeho majitelům. Naštěstí se ale zámek neproměnil na byty a úřady okresní politické správy, jak bylo zamýšleno, ale záhy po válce se z něho stalo Státní hipologické muzeum. Jaký byl jeho další osud a co v němu uvidíte v současné době?

Starokladrubští vraníci, Kočičí hrádek

Když se řekne Slatiňany, mnozí si vybaví zejména chov starokladrubských vraníků, který je s tímto místem spojený. Vedle nich je ale hlavní dominantou města zdejší zámek s hipologickým muzeem a anglickým parkem, jenž má rozlohu 16 hektarů. Zakladatelem zámku je František ze Slatiňan.

Největšího rozkvětu toto místo zažilo, když bylo ve vlastnictví rodu Auerspergů, kdy proběhla nejprve barokní úprava zámku a ve druhé polovině 19. století pak úprava na moderní sídlo, které bylo vybavené koupelnami, toaletami, vodovodem, ústředním topením i elektřinou. Knížecí konírny pocházejí z konce 19. století stejně jako Kočičí hrádek, což je miniatura gotického hradu na okraji zámeckého parku.

Revitalizace zámku Slatiňany

Pohled na zámek Slatiňany od východu. Foto: Jaroslav Bušta; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slati%C5%88any,_z%C3%A1meck%C3%A9_parkov%C3%A9_pr%C5%AF%C4%8Del%C3%AD_s_kon%C4%9Bm.jpg

V roce 1950 bylo na zámku zpřístupněno hipologické muzeum. To je aktuálně z důvodu rekonstrukce zavřeno. V roce 2011 pak byla veřejnosti nabídnuta nová expozice „Letní sídlo Auerspergů“, která mapuje historii města i zmíněných knížat, jež zámek využívala jako své oblíbené letní sídlo. Tato expozice nyní tvoří základní prohlídkový okruh.

K vidění tu jsou přepychově zařízené pokoje. Do expozice se také vrátila většina předmětů, které odtud byly po druhé světové válce odvezeny. V letech 2017 až 2020 prošel zámek i přilehlý park revitalizací, kdy se obnovy dočkala nejen fasáda, ale také některé interiéry.

Velká věž

Za nedeštivého počasí je možné si s průvodcem prohlédnout na zámku Slatiňany velkou zámeckou věž. Za příznivého počasí je z ní možné dohlédnout až na vrcholky Krkonoš a Kralického Sněžníku. Věž je přístupná od dubna do konce října.

Zdroj: https://zamek-slatinany.cz/; https://cs.wikipedia.org/wiki/Slati%C5%88any_(z%C3%A1mek)

Průčelí zámku Slatiňany. Náhledové foto autor: marv1N; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slati%C5%88any,_z%C3%A1meck%C3%A9_parkov%C3%A9_pr%C5%AF%C4%8Del%C3%AD_s_kon%C4%9Bm.jpg

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.