Domácí ledový čaj – potřebuje více cukru než horký čaj, ale bude bez éček

Domácí ledový čaj – potřebuje více cukru než horký čaj, ale bude bez éček. Ledové čaje v létě frčí. Ale co si budeme povídat, ony frčí i v zimě. Zvykli jsme si na ně a obchody, kavárny a restaurace se přizpůsobily. Ledové čaje bývají dokonce čepované. No, není divu, je to báječné osvěžení bez bublinek, které každý nemůže nebo nemusí.

Domácí je levnější a nejlepší

Ovšem průmyslově vyráběný ledový čaj toho s opravdovým čajem moc společného nemá. Je plný umělých chutí a aromat, obsahuje spoustu cukru a tak dále. Jste-li milovníci ledového čaje a doma jste ho ještě nezkoušeli, inspirujte se našimi recepty. Uvidíte, že s pár ingrediencemi vykouzlíte lahodný nápoj, který můžete dát bez výčitek i dětem. Navíc ušetří i vaše peněženka.

Rozdíl mezi ledovým a klasickým teplým čajem

Co je na tom, řeknete si. Uvařím čaj a dám ho vychladit. Jenže přátelé, věřte, že to není to samé. Znalci a milovníci čaje jistě vědí, že vystydlý čaj pomalu není k pití. Připravujete-li horký čaj, spaříte ho, necháte přesnou dobu vylouhovat a ještě horký vypijete. Aby získal ledový čaj svou skvělou jemnou chuť, musíte ho připravit jinak.

Dva způsoby přípravy

  1. Při prvním způsobu připravte klasický silný horký čaj a prudce ho zchlaďte větším množstvím ledu – na půl litru čaje dejte půl litru ledových kostek. Právě díky teplotnímu šoku získá nápoj tu skvělou chuť ledového čaje.
  1. Druhý způsob je náročnější na čas, spočívá totiž v pomalém louhování ve studené vodě, nejlépe přes noc v lednici. Výsledný mok oplývá jemnou chutí, takže čekání za to stojí.

Jaký druh čaje použít?

V podstatě se hodí všechny druhy čajů: bílý, zelený, černý, rooibos, ovocné směsi či maté, bylinkové čaje.

Foto: Pixabay

Čím ho vylepšit?

Do vylouhovaného čaje můžete přidat jakékoli ovoce, bylinky, ochutit jej sirupem, medem, džusem a podobně. A dospělí si ho mohou přilepšit alkoholem. Jen to na sluníčku nepřežeňte.

Pestrý ledový čaj

Potřebujete:

  • 6 sáčků černého čaje
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 300 ml pomerančové šťávy
  • 1 pomeranč rozdělený na dílky
  • z 1 citronu šťávu
  • 1 oloupanou okurku nakrájenou na kolečka
  • 10 lístků máty + několik snítek na ozdobu
  • kolečka citronu nebo limety v biokvalitě na ozdobu
  • 1,5 l ledových kostek + několik k podávání

Postup:

Uvařte čaj a nechte jej vylouhovat dle návodu. Pak do něj vsypte cukr, rozmíchejte a hned přidejte led. Po deseti minutách vložte mátu a dejte čaj do lednice. Do vychlazeného přilijte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte okurku, snítky máty, kolečka limety, několik kostek ledu a podávejte.

Barevný ledový čaj

Potřebujete:

  • 3 sáčky čaje (zelený, černý nebo ovocný)
  • 1,5 l vody
  • 1-5 lžic cukru krupice (dle chuti)
  • 1 bio citron
  • 1 hrnek ovoce (broskve, maliny, jahody, borůvky apod.)
  • kostky ledu k podávání

Postup:

Citron omyjte, z půlky vymačkejte šťávu a druhou půlku nakrájejte na kolečka. Všechny suroviny kromě ovoce vložte do džbánu, zalijte vodou a nechte přes noc louhovat v lednici. Před podáváním přisypte ovoce, větší nakrájejte na kousky. Přidejte pár kostek ledu a servírujte.

Zdroje: https://magazin.recepty.cz/clanky/ledovy-caj-recept-na-domaci-variantu-bez-zbytecneho-cukru-a-umelych-aromat-638.html, https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-ledovy-caj, https://www.toprecepty.cz/recept/13191-svezi-ledovy-caj-za-studena/, https://www.vitalia.cz/clanky/domaci-ice-tea-chce-vic-cukru-nez-horky-caj/, https://cajovy.blog/nekolik-zpusobu-jak-pripravit-domaci-ledovy-caj/, https://fresh.iprima.cz/dokonale-letni-osvezeni-pripravte-si-originalni-ledove-caje-a-relaxujte-s-chuti-366678

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.