Lyžovačka ve Vysokých Tatrách: Jaké jsou novinky pro sezonu 2018/19

Sněžné dělo

Chystáte se letos za lyžováním a zimními sporty do Vysokých Tater? Pak se rozhodně máte na co těšit. Novinek přibude spousta. Abychom vás ještě více nalákali, tak se na ně poměrně podrobně podíváme. Mnohé z nich zcela jistě oceníte a třeba budou tím rozdílovým aspektem, jenž povede vaše kroky právě do Vysokých Tater.

Vychytávky přímo na sjezdovkách

V Tatranské Lomnici se dočkají dvou nových kousků techniky, a to ne ledajaké. K dispozici budou dvě nové rolby. Jedna z nich bude vybavena speciálním systémem Leica Geosystems. Ten je vybaven několika funkcemi. Začít můžeme například analyzováním výšky sněhové pokrývky. To se řeší prostřednictvím GPS souřadnic a také snímačů úhlu pohledu rolby. Díky 3D modelu je schopna rolba zjistit, na jakém místě se nachází kolik sněhu, a podle toho také dále pracovat. Rovnoměrné rozvrstvení sněhu se stane hračkou. Navíc budou ve středisku nainstalovány ještě věže Sufag, jichž bude celkem 7. Zejména v exponovaných místech se o sníh nebude třeba bát. Na mysli máme kupříkladu lokality jako Čučoriedky Východ a Západ či Štart Východ a další. Na Štrbském Plese také přibudou dvě děla, a to Technoalpin TR 8. Samozřejmě pokračuje i úspěšný projekt skipatrol. Jak v Lomnici, tak i na Štrbském plese budou vytyčeny koridory pro skialpinisty.

Štrbské pleso

Gastro zařízení v novotě

Slováci se činili i v oblasti gastro zařízení. Na Skalnatém plese se rozšířila kapacita restaurace Panorama. V mezistanici Štart najdete také inovovanou restauraci Pizza Pasta. Na novou kavárnu a jídelnu narazíte na Hrebienku. Grandhotel Starý Smokovec bude mít nyní celkem 79 pokojů. V hotelu FIS na Štrbském Plese přibude 44 míst a nová profesionální lyžárna vybavená i ohříváním bot.

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.