Slaninový džem – specialita z USA, kterou musíte vyzkoušet

Slaninový džem je báječnou sladko-slanou pochoutkou, kterou ohromíme své přátele a hosty na večírcích i domácích grilovačkách. Není těžký na přípravu, ani nezabere přehnaně mnoho času, ale výsledek je překvapivý a jednoduše skvělý. Jeho výhodou je, že si ho můžeme připravit předem, stačí ho pak jen včas vyndat z lednice. Hodí se k masu, sýrům, na slané sušenky nebo do sendvičů či hamburgerů.

Co obsahuje

Slaninový džem obsahuje nepřekvapivě slaninu, dále cibuli, hnědý cukr, vodu, balzamikový ocet a překvapivě kávu.

Foto: Pixabay

Na co dát pozor

Slaninu dáme pěkně prorostlou, voňavou, na silné plátky nakrájenou. To proto, aby se nestihly zcela propéct a uvnitř zůstaly pěkně žvýkavé. Ze začátku nerestujeme příliš prudce, dokud slanina nepustí tuk, aby se nám nepřipalovala. Cibule musí být sladká, proto vybereme asi raději bílou. Hnědý cukr zase nesmí být příliš tmavý, aby při karamelizování nezhořkl. Kávu uvaříme silnou, i když v celkové chuti džemu ji ani nepoznáme, podtrhává chutě ostatních ingrediencí. Voda je důležitá k změknutí cibule, křupavá by v džemu nebyla dobrá a její měknutí trvá poměrně dlouho. Balzamikový ocet dodá kontrast k sladké chuti, můžeme ho nahradit i jablečným octem, ale ten přiléváme opatrně a ochutnáváme. Džem musí být také dostatečně slaný.

Ingredience:

  • 450 g tučnější anglické slaniny
  • 2 hodně velké bílé cibule
  • 100 g třtinového cukru
  • 125 ml vody
  • 85 ml silné černé kávy
  • 15 ml balsamikového octa

Postup:

  1. Nejprve si nakrájíme slaninu na půl centimetru silné plátky. Vložíme do studené pánve, pomalu zahříváme a restujeme, až jsou kousky propečené, ale ne moc křupavé, spíše jen na povrchu a uvnitř se musí žvýkat. Hotovou slaninu z pánve vybereme a slijeme také všechen tuk, kromě asi 1 lžíce.
  1. Zatímco se slanina smaží, oloupeme cibule, nakrájíme je na čtvrtky a ty ještě na silné plátky, rozpadnou se na jednotlivé proužky. Cibuli vsypeme na pánev a opékáme. Nejprve prudce, po asi 10 minutách snížíme teplotu na nejnižší stupeň a přidáme cukr. Stále restujeme a mícháme do zkaramelizování cibule. Trvá to asi 20 minut.
  2. Když je cibule zkaramelizovaná, přidáme do pánve odloženou slaninu, přilijeme vodu a kávu a vaříme na střední stupeň, dokud hmota nezhoustne a nepřipomíná džem. Bude to trvat 20-30 minut, záleží, jak rychle se nám bude tekutina odpařovat. Nevaříme ale příliš rychle, cibule musí být zcela měkká. Průběžně ji ochutnáváme a případně zmírníme plamen nebo přilijeme ještě trochu vody.
  3. Jakmile se nám konzistence džemu už líbí, pánev odstavíme a vmícháme balzamicový ocet, ochutnáme a dochutíme solí, je-li potřeba.
  4. Slaninový džem podáváme zchladlý na pokojovou teplotu. Pokud ho nebudeme hned servírovat, přendáme jej do skleniček a uchováváme v lednici, kde vydrží dva až tři týdny.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/slaninovy-dzem, https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.slaninovy-dzem.r_id=CZ_3549.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.