Toskánsko v kostce – co si dát a kam zamířit

Toskánsko je nepochybně jedním z nejznámějších a turistky nejoblíbenějších regionů v Itálii. Nádherná krajina, okouzlující města, skvělé jídlo – je to zkrátka ta pravá esence Itálie na jednom jediném místě.

Máme pro vás stručný seznam těch nejzajímavějších míst, která vás jistojistě uchvátí a doplňujeme ho tipy na tradiční toskánská jídla, kterými to všechno pěkně proložíte. Svoji dovolenou si tak můžete naplánovat od samého začátku.

Toskánsko – kam zamířit

  • Siena – Piazza del Campo – je známá historickými koňskými dostihy . Navštivte Palio di Siena, které se konají 2x ročně (2. a 16. září).
  • Pisa – Šikmá věž a Křtitelnice. Samozřejmě, kam jinam?
  • Viareggio a jeho „Carnevale“ – půvabné městečko, které vás okouzlí svou historickou atmosférou a jedenkrát ročně také nejznámějším historickým karnevalem v Itálii (samozřejmě hned po karnevalu v Benátkách).

Když si chcete v Toskánsku užít trochu wellness pohody

Málokdo to ví, ale pokud hledáte spíše než výlety klid a relaxaci, můžete si vybrat z široké nabídky lázní s termálními vodami. Vyhlášené jsou zejména Montecatini (Pistoia), San Casciano dei Bagni (Siena) nebo Saturnia (Grosseto). Nabídka procedur je opravdu široká a najdete tu odpočinutí „pro tělo i mysl“.

Kam vyrazit za kulturou

  • Florence ; Calcio Storico – jde o historický zápas ve fotbal hraný v kostýmech ze 16. století (koná se od 24. do 28. června).
  • Arezzo, Giostra del Saracino – středověké slavnosti, jejichž hlavní událostí je střelba kuše na sochu v Saracenu (první víkend v září).
  • Pisa, Regata starověkých námořních republik – přátelská soutěž mezi bývalými námořními republikami (Amalfi, Janov, Pisa a Benátky).

Kuchyně v Toskánsku – co si dát?

Toskánská kuchyně má opravdu co nabídnout. Jsou to zejména vynikající klobásy (vždy bohatě kořeněné pepřem nebo fenyklem), Pappardelle (domácí těstoviny), Pappa al Pomodoro (chlebová a rajčatová polévka), Ribollita (zeleninová polévka z chleba, fazole a zelí). A to jsou jen některá z nejoblíbenějších místních jídel.

Skvělé jídlo pak doporučujeme zapít slavnými toskánskými červenými víny jako Chianti, Brunello a Vino Nobile.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *