Geniální nápad z cest: Kuře pečené v seně – materiál si snadno nasbíráte na výletě

Kuře pečené v seně : Že si to neumíte představit? No vidíte, naši předci se nerozpakovali seno používat v kuchyni. Říkali, že je symbolem štěstí. Seno bylo součástí jejich života, dobrá úroda zaručila, že dobytek a tím pádem i lidé, nebudou v zimě strádat a proto se mu věnovala patřičná péče. Louky byly plné květů, seno voňavé a tak na něm i lehávali, většinou jej cpali do slamníků. A jeho vůni a chuť si přenesli i do kuchyně, pekli na něm maso, či brambory. A jak na tento tradiční a dnes trochu pozapomenutý recept?

Základem je kvalitní seno

Staré seno z půdy, kde na něm lehávají kočky a bůhvíco ještě, rozhodně nepoužívejte. Zkuste sehnat takzvané kulinární seno, na internetu už to není problém. Nebo si jej sami natrhejte někde na odlehlé louce a doma usušte. Trávu natrhanou do košíčku, aby se nezapařila, rozložte na papír nebo síto a často obracejte. Nechte uschnout na dobře větraném místě, aby vám nezplesnivěla. Budoucí seno si natrhejte, dokud tráva ještě nekvete, je pak tvrdá a nemá už dobrou chuť. Vhodná doba je do poloviny června, na horských loukách i déle. Aby mělo seno to správné aroma, mělo by obsahovat luční květy – kopretinu, zvonek či jetel. Pokud chcete ještě voňavější, můžete přidat mateřídoušku nebo dobromysl.

Geniální nápad z cest: Kuře pečené v seně – materiál si snadno nasbíráte na výletě Foto: Pixabay

Kuře pečené v seně – recept

Když už máte vše potřebné pohromadě, je samotná příprava toho jedinečného pokrmu opravdu snadná. Musíte si jen připravit ty správné ingredience a zvolit ten správný postup.

Na kuře v seně potřebujete:

  • 1 celé kuře
  • seno asi 50 g (litrový sáček)
  • sůl

Jak na to

  1. Kuře osolte uvnitř i na povrchu, sůl zamněte do kůže. Do břišní dutiny můžete vložit voňavé bylinky (libeček, meduňku, rozmarýn) a přepůlený citron. Ale kuře bude výborné i bez nich.
  2. Pekáček vyložte částí sena, vložte kuře a zbytkem sena ho zakryjte.
  3. Pekáč přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby asi na 100 °C.
  4. Pečte 3-4 hodiny, až je kuře hotové.
  5. Nepodlévejte, kuře pustí dost vody samo. A nebojte se, seno neshoří (pokud se bojíte moc, můžete seno mírně navlhčit, ale kuře z obchodu opravdu obsahuje dost vody).
  6. Kuře zbavte sena, naporcujte a podávejte s brambory a čerstvým salátem.

 

Zdroje: https://www.idnes.cz/recepty/peceni-seno-maso-recepty-trava-biolozka-jana-vlkova.A190726_202550_recepty_abr, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/4775-kure-v-sene/, https://pardubice.rozhlas.cz/kure-v-sene-6045963

Geniální nápad z cest: Kuře pečené v seně – materiál si snadno nasbíráte na výletě Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.