Jak využít vajíčka z koledy – recepty inspirované lidovým jídelníčkem i oblíbená moderna

Jak využít vajíčka z koledy: Máte-li doma děvčata, vajíčka se vám asi budou spíše nedostávat. U nás jsme byly tři a po „nájezdu“ několika klučičích a pánských hord byla naše pracně malovaná vajíčka fuč a narychlo jsme vařily další v cibuli a rozdávaly je ještě teplá. Jsou-li ale doma kluci, pak je situace opačná.

Když vyrazí na koledu všichni včetně tatínka, nevíte pak, co si s hromadou vykoledovaných vajec počít. Pokud vás nenapadá nic než fádní vajíčková pomazánka, pak se inspirujte několika dalšími recepty. Můžete z nich složit celé povelikonoční menu.

Plněná vejce

V případě předkrmu počítejte 1 vajíčko na osobu, na večeři 2-3. Doplňte kouskem dobrého pečiva, případně zeleninou. Recepty jsou na 4 vejce. Vždy je podélně rozpulte a žloutky vyjměte. Ty pak utřete s ostatními surovinami a cukrářským sáčkem nebo lžičkou naplňte důlky bílků. Zdobte dle druhu náplně mletou paprikou, bylinkami či jinak dle receptu. Náplně můžete zvolit různé, nebo si vybrat jen jednu.

Klasika podle našich babiček

Kromě vajec potřebujete 40 g majonézy, 1 menší lžičku plnotučné nebo francouzské hořčice, pár kapek octa, sůl, pepř a na ozdobu mletou sladkou papriku. Žloutky utřete s hořčicí a majonézou, přidejte ocet dle chuti, sůl a pepř.

Sýrová nebo šunková pěna

Žloutky našlehejte se 15 g másla a malou lžičkou hořčice. Přimíchejte 70 g šunky nadrobno nebo strouhaného sýra, osolte a opepřete. Pokud použijete nivu, vynechte hořčici.

Foto: Pixabay

Losos a křen

Žloutky utřete se 100 g lučiny v kelímku, přidejte strouhaný křen podle chuti, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Naplněná vejce ozdobte stočenými plátky uzeného lososa a bylinkami.

Muchomůrky

Potěší hlavně děti. Vejce tentokrát rozkrojte napříč, naplňte vybranou náplní a spojte. Širší konec mírně seřízněte, aby vajíčko dobře stálo. Posaďte jej na list salátu. Větší rajče rozkrojte a vydlabejte. Dovnitř mázněte trochu náplně a přilepte na vejce. Majonézou v tubě udělejte na rajče puntíky.

Kulajda

Potřebujete: 4 vejce natvrdo, hrst sušených nebo misku čerstvých hub, 4 brambory, 1 malou cibuli, lžíci másla a hladké mouky, 1 l vody nebo vývaru, smetanu ke šlehání, ocet, sůl, bobkový list, nové koření, mletý pepř a čerstvý kopr.

Sušené houby namočte, čerstvé nakrájejte. Na másle zpěňte cibulku nadrobno a zasypejte ji moukou. Udělejte světlou jíšku, zalijte ji studenou vodou a rozšlehejte. Přilijte houby i s vodou, a přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vložte celé koření v sítku. Vařte asi půl hodiny, až se jíška provaří a brambory a houby změknou. Vyjměte koření, přidejte smetanu a opatrně dochuťte octem, pepřem a solí. Do odstavené polévky vmíchejte kopr a vejce na kostičky. Nebo je překrojte na půl a vložte až na talíři.

Zdroje: https://www.idnes.cz/recepty/recepty-vejce-koleda-kulajda-natvrdo.A180329_150124_recepty_job/2#space-a, http://www.milujivelikonoce.cz/cs/temata/show/clanky/170-francouzske-brambory-avokadova, pomazanka-plnena-sekana-vyuzijte-vajicka-z-velikonocni-koledy/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/plnena-vejce.html, https://tchiboblog.cz/plnena-vejce/, https://www.novinky.cz/clanek/zena-velikonoce-nejoblibenejsi-dobroty-z-vykoledovanych-vajec-40064876

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.