Košík se v lese stále ještě plní. Uvařte si perfektní kyselo z hub – tady jsou tipy

Receptů na kyselo je velké množství, jednak se liší krajovými zvyklostmi a jednak každá rodina mívá ten „svůj vymazlený recept“ předávaný z generace na generaci. Vařilo se zejména v podhůří.

Spíše než polévka, jak ho chápeme dnes, to bylo kompletní jídlo podávané ještě s krajícem chleba. Onu kyselost dodávaly různé ingredience, ale nikdy v něm nechyběly houby, ať čerstvé nebo sušené. Kyselo se prostě vařilo celý rok, protože bylo zdravé, vydatné a levné.

Rady pro přípravu kysela

Receptů existuje velké množství. Nezáleží na tom, jaký si vyberete. Ale měli byste se držet několika osvědčených rad, díky nimž bude výsledek perfektní.

  • Lepší jsou tvrdé houby, například hříbky nebo bedly či růžovky, ne mazlavé jako jsou třeba babky, ale záleží, jaké máme k dispozici. Lze použít i žampiony nebo hlívu.

     

  • Brambory můžeme také uvařit oloupané a nakrájené na kostičky ve vodě s kmínem, solí a libečkovou natí, nebo je takto nakrájené vařit přímo v polévce. Rovněž, pokud chceme mít kyselo třeba k večeři jako samostatné jídlo, lze brambor uvařit víc a podávat je k němu na loupačku.

Foto: Pixabay

Jak je to s kváskem a vajíčky

  • Také vajíčka nemusí být jen smažená, i když v Krkonošském kyselu je to tradicí. Lze je upravit ztracená nebo vařená natvrdo. V tom případě vložíme smaženou cibulku do talířů zvlášť, cibulka pokrm ochutí a bez ní by to nebylo ono.

     

  • Kvásek seženeme nyní už celkem snadno. Buď v prodejnách pekáren, nebo od nadšených pekařů chleba podle kváskové mapy. Lze použít i sušený, který dnes prodávají běžně v obchodech, ten ale musíme nechat oživit, což trvá několik dnů. Vyplatí se sehnat si čerstvý.

 

Zdroj: https://www.oetker.cz/kvasek/oziveni-kvasku?gclid=CjwKCAjw7p6aBhBiEiwA83fGuhh48Z1GP0qkhOT15t0rtubLZtZBdmQuqwHSb8Taz78Ll2HlcH7uPxoC35EQAvD_Bw, https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby-houby/670639/houbove-kyselo-levne-a-vydatne-vyzkousejte-tradicni-recept-z-kvasku.html , https://www.prozeny.cz/clanek/tradicni-krkonosske-kyselo-s-houbami-a-vejci-66565

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.