Spekulky, štrúdl nebo štika – i tak mohou vypadat tradiční Vánoce. Které evropské země nedají na tyto laskominy dopustit?

Spekulky, štrúdl nebo štika – i tak mohou vypadat tradiční Vánoce: Jídla na štědrovečerním stole jsou v každém státě více či méně jiná. Povíme si, jak v tento sváteční den jedí Němci, Rakušané či Francouzi. V těchto velkých zemích není menu jednotné, liší se podle regionů.

Německo nabídne pestrý výběr ryb

Na štědrovečerním stole se tradičně objevuje ryba, není to však jen kapr, ale za vánoční rybu se považuje štika, úhoř, losos, sumec i candát. Jinde mívají pečenou husu, kachnu nebo krůtu. Na severu jsou známé pečené buřty a klobásy. V některých regionech se také podávají šneci, fondue či různé plněné taštičky. Jako polévka může být drůbeží frikassé nebo zeleninová. Sladkou tečkou je štola, podobná naší vánočce, ale mnohem více plná ořechů, kandovaného ovoce i marcipánu, potřená máslem a silně pocukrovaná. Němci také pečou vánoční cukroví a perníčky polévají čokoládou.

Rakousko a jeho „konšelské“ mísy

V rakouských zemích opět najdeme na štědrovečerním menu různá jídla podle oblastí. Vídeňská kuchyně je nám velmi blízká. Na stole se objevuje polévka Schnittlsuppe nebo hovězí vývar s nudlemi. Jako hlavní chod pak smažený kapr nebo vídeňský řízek s vídeňským bramborovým salátem. Rakousko však není jen Vídeň, a tak jinde může být i kachna nebo losos a samozřejmě bavorské klobásky nebo zvěřina. Podávají se také oblíbené „konšelské“ mísy plné různě upraveného masa a klobás, fondue, plněná veka, majonézové saláty. Na závěr hostiny nechybí tradiční jablečný štrúdl, často vylepšený třešněmi, vánočka i cukroví, mezi ním známé kořeněné spekulky.

Foto: Pixabay

Francie nabídne hostům vánoční poleno

Země gurmánů má na vánočním stole různé druhy mořských plodů, hlavně ústřice, kaviár, uzeného lososa, ale i šneky a žabí stehýnka. Hlavních chodem bývá pečená krůta s kaštanovou, ořechovou nebo lanýžovou nádivkou, jinde pečené kuře se zeleninou a olivami. Pečou se také masa hovězí, vepřová nebo jehněčí. Jako dezert se podává vánoční poleno, což je piškotová roláda plněná kakaovým krémem a upravená jako kus větve, ozdobená živými větvičkami, marcipánovými houbičkami a podobně. Samozřejmostí jsou sýry na závěr. K večeři se popíjí víno, hlavně šumivé. Francouzská štědrovečerní večeře má až 12 chodů.

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/clanek/adventni-vanocni-zvyky-v-evrope-zapekani-minci-do-dortu-nebo-pusa-pro-stesti, https://nesladkar.cz/blog-post/vanocni-tradice-napric-stredni-evropou/, https://www.receptyprimanapadu.cz/interier/vanocni-zvyky-v-evrope/, https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-neobvykle-zvyky-a-tradice-aneb-jak-se-slavi-vanoce-ve-svete-40055280, https://www.blesk.cz/clanek/cestovani/436734/jak-se-slavi-vanoce-v-evrope-v-britanii-byly-zakazane-ve-svedsku-pali-kozu.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.