Alta Badia Gourmet ski safari: Gurmánský zážitek na sněhu je zpět
Pět hvězdných kuchařů, pět horských chat a pět gurmánských pokrmů, každý z nich doplněný vybraným jihotyrolským vínem. Na sjezdovkách Alta Badia se v neděli 14. prosince vrací gurmánská lyžařská safari, která letos slaví svůj již dvanáctý ročník. Je to den plný lyžování, prvotřídních chuťových zážitků a panoramatických výhledů na Dolomity. Lanovková sezóna letos v Alta Badii startuje 4. prosince.
V neděli 14. prosince se do Alta Badia vrací Gourmet Ski Safari, akce, která spojuje vášeň pro lyžování s nejvyšší kulinářskou kvalitou. Tento gurmánský zážitek zve lyžaře, aby sjížděli z chaty na chatu po perfektně upravených sjezdovkách a ochutnávali gurmánské pokrmy od pěti špičkových kuchařů: Massimiliana Alajma, Simoneho Cantafia, Tomaže Kavčiče, Alessandra Dal Degana a Chicca & Boba Cereu.
Foto: Freddy Planinschek
Hvězdní kuchaři přinášejí své kulinářské umění do výšky 2 000 metrů, do srdce Dolomit, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Představují vlastní kreace, které dávají vyniknout špičkovým místním produktům. Každé jídlo ztělesňuje filozofii příslušného šéfkuchaře, nově interpretovanou v alpském kontextu, aby se chutě a produkty regionu oslavily zvlášť harmonickým způsobem.
Foto: Freddy Planinschek
V průběhu dne budou mít hosté možnost osobně pohovořit se špičkovými kuchaři, objevit příběhy, které se skrývají za jejich kreacemi, a nechat se okouzlit skutečnými uměleckými díly pro chuťové buňky i oči. Každé jídlo budou doprovázet pečlivě zvolená jihotirolská vína, vybraná místními someliéry. Někteří vinaři budou přímo na místě, aby z první ruky vysvětlili původ a zvláštnosti svých vín. Jedná se o jedinečnou příležitost, jak prožít první lyžařský den sezóny ve znamení požitku – sportu, společenského života a haute cuisine.
Kuchaři a jejich pokrmy
Massimiliano Alajmo, Restaurace Le Calandre, Rubano v provincii Padua (3 hvězdičky Michelin): Tortellini v dvojitém vývaru z hovězího masa a kuřete dochucené kadidlem a limetkou.
Párované víno: Südtirol St.Magdalener
Tvorbu špičkového kuchaře, který v roce 2002 ve věku pouhých 28 let získal jako nejmladší kuchař na světě tři hvězdičky Michelin, můžete ochutnat v chatě Ütia Bioch.
Chicco & Bobo Cerea, Restaurace Da Vittorio, Brusaporto v provincii Bergamo (3 hvězdičky Michelin): Fusilloni,
Králíčí ragú, čokoláda a karamelový krém z žloutků.
Párované víno: Südtirol Lagrein
Jídla bratrů Cereaových, jejichž filozofie je založena na rovnováze mezi tradicí a inovací a silném vztahu ke kvalitě surovin, můžete ochutnat v chatě Piz Boé Alpine Lounge.
Simone Cantafio , restaurace La Stüa de Michil, Corvara (1 hvězdička Michelin): Jelení ossobuco, crêpes z celeru a křupavý salát, gremolata.
Párované víno: Südtirol Blauburgunder
Šéfkuchař, který ve své kuchyni spojuje tradici s inovací s cílem propagovat italské produkty po celém světě, bude hosty hýčkat v chatě Ütia Pralongiá.
Tomaž Kavčič, Restaurace Gostilna Pri Lojzetu, Slovinsko (1 hvězdička Michelin): Gnocchi… Ze Slovinska do Alta Badia: slanina, krevety.
Párované víno: Südtirol Sylvaner
Slovinský šéfkuchař je přesvědčen, že pečlivý výzkum, znalost surovin a precizní příprava zajistí zachování původních chutí v celé své plnosti, kráse a harmonii. Při příležitosti Gourmet Skisafari bude vařit v chatě Club Moritzino.
Alessandro Dal Degan, Restaurace La Tana Gourmet, Asiago v provincii Vicenza (1 hvězdička Michelin a 1 zelená hvězdička): Křupavé masové kuličky, sladkokyselé cibule a sýrová omáčka.
Párované víno: Sauvignon z Jižního Tyrolska
Dal Degan je kuchař a odborník na bylinky, který zná každý výhonek, bylinu a kořen na náhorní plošině Asiago. Lyžaře bude rozmazlovat v chatě Ütia I Tablá.
Vyberte si ze dvou typů vstupenek
K dispozici jsou dva typy vstupenek: vstupenka za 60 €, obsahující ochutnávku tří chodů s vínem, a vstupenka za 90 €, která zahrnuje ochutnávku všech pěti chodů s vínem. Lístky lze zakoupit online na stránkách www.altabadia.org, v informačních kancelářích nebo v den konání akce přímo v zúčastněných chatách.
Tyto i dalších pět gurmánských pokrmů můžete ochutnat po celou zimní sezónu v deseti horských chatách, které se účastní akce Lyžování s požitkem (Sciare con gusto). Jejím cílem je vyslat silný a konkrétní signál solidarity s podporou dětí trpících nevyléčitelnými nemocemi. Během celé nadcházející zimní sezóny se proto za každé jídlo „Lyžování s požitkem“, podávané v horských chatách, zapojených do této iniciativy, věnují tři eura nadaci „La Miglior Vita Possibile“.
Ti, kteří si v zúčastněných chatách objednají jídlo „Lyžování s požitkem“ (Sciare con gusto), obdrží krabičku čokoládových pralinek, které velkoryse vyrobila společnost Crispo ve spolupráci s kuchaři a cukráři Massimilianem Alajmem, Corradem Assenzou, Luigim Biasetto, Lucou Cantarinem, Leonardem Di Carlo, Eziem Marinato a Lucou Rasi. I v letošním roce krabičky připravovali mladí lidé s poruchami autistického spektra z družstva Habile.
Zdroje info: Autor, altabadia.org
Náhledové foto: Freddy Planinschek
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.



