Česká a světová jídla, která cizinci ani neochutnají

Tlačenka

Česká kuchyně je poctivá, sytá a pro místní nedílnou součástí tradice. Pro zahraniční návštěvníky ale může být mnohdy nepochopitelná, nejedlá, nebo rovnou odpudivá. Tlačenka, olomoucké tvarůžky i dršťková polévka patří mezi jídla, která spolehlivě testují odvahu turistů. Česká gastronomie se tak často objevuje po boku světových „specialit“, které vzbuzují odpor i fascinaci zároveň.

Tlačenka, tvarůžky a dršťková polévka děsí cizince

Některé české speciality jsou pro cizince extrémní výzvou, a to jak vzhledem, tak chutí. Mezi ty nejkontroverznější se řadí tradiční tlačenka plná vepřového masa a vnitřností zalitých v aspiku. Místní si ji vychutnávají s cibulí a octem, ale většina turistů říká ne.

Další na řadě jsou slavné olomoucké tvarůžky. Aromatický sýr s výraznou vůní a specifickou chutí vzbuzuje spíš paniku než chuť k jídlu. A pak je tu dršťková polévka – hovězí žaludek v hustém vývaru. Pro Čechy lahůdka, pro cizince obvykle konečná.

TvarůžkyTvarůžky: Foto Chmee2 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olomoucké_tvarůžky_(3).jpg

Česká kuchyně v žebříčku nejhorších jídel světa: Kdo by tohle jedl?

Podle Taste Atlas se do světového seznamu nejhůře hodnocených jídel dostala i dvě česká tradiční jídla. Rybí polévka z kapří hlavy a vnitřností skončila na nelichotivém 28. místě. Tradiční vánoční pokrm děsí nejen surovinami, ale i vůní a vzhledem.

O příčku níže skončil rýžový nákyp – sladké jídlo zapečené s ovocem, které Češi často jedí jako hlavní chod. Kritici ho považují za suchý, mdlý a v mezinárodním měřítku zcela nepochopitelný.

Ryžový nakypRyžový nákyp: Foto Maciarka https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Ryžov_nakyp.JPG

Ve světě to není lepší

Stejně jako české „parádičky“ mají i jiné země svá jídla, která jsou pro turisty noční můrou. Filipíny překvapí balutem – vařené vejce s částečně vyvinutým embryem ptáka. Na Islandu pak hákarl – fermentované maso žraloka s typickým zápachem amoniaku.

Na Sardinii šokuje sýr casu marzu plný živých larv. Kambodžské smažené tarantule nebo peruánské morče cuy zase vzbuzují hrůzu už jen pohledem, že tohle má někdo jíst.

Hodnocení „nejhorších“ jídel je však vysoce subjektivní a závisí na kulturním kontextu. Co je pro jednoho lahůdkou, může být pro druhého nepřekonatelnou nechutí. Taste Atlas zdůrazňuje, že žebříčky mají spíše inspirovat k objevování místních pokrmů než sloužit jako definitivní verdikt o kvalitě jídla.

Zdroje info: https://www.expats.cz/czech-news/article/multiple-czech-dishes-make-taste-atlas-list-of-the-world-s-worst-foods, https://tinggly.com/journal/are-you-seriously-going-to-eat-that-10-weird-foods-from-around-the-world/, https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2024/04/18/10-foods-you-should-think-twice-about-eating-on-your-next-vacation/, https://www.expats.cz/czech-news/article/50-czech-foods-foreigners-don-t-like

Tlačenka: Náhledové foto Pohled 111 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tlačenka_z_Českomoravské_vysočiny.jpg