Chcete nejlepší čepované pivo? Sledujte výčepního při práci

Pivo

Dát si v nějaké stylové restauraci skvělé pivo rozhodně stojí za to. Ne vždy se to ale člověku podaří. Závisí to hlavně na konkrétním podniku, na značce a kvalitě. Mimo tyto důležité ukazatele se ale řadí i čistota trubek a dalšího výčepního zařízení. V neposlední řadě nelze zapomenout ani na samotného člověka, který pivo čepuje. Právě výčepní musí být odborníkem na slovo vzatým. V opačném případě se setkáte s mdlým hnědým nápojem, který vám moc chutnat nejspíše nebude. Jak poznat správně načepované pivo? Hned podle několika ukazatelů. Výčepnímu se ale vyplatí dívat pod ruce.

Pěna jako první ukazatel

Pivní pěna musí být maximálně hustá a krémová. Na samotné hladině dokáže pěna vydržet bez problémů i několik minut. Naopak špatná pěna klesne takřka ihned a její bubliny jsou velké a hrubé. Také nezanechává po sklenici ono krajkování. Za to ale také často může znečištěné sklo.

Správná teplota piva

Pohybovat by se měla mezi 6 až 8 stupni Celsia. Teplé pivo neosvěží a není dobré. Naopak hodně podchlazené se nepříjemně pije.

Čisté sklo jako základ

Jestliže se po skle vytvářejí řetězce bublinek, poukazuje to nejspíše na její minimální čistotu. Jestliže nejsou v pěně ani větší bublinky, můžete si být jistí, že sklenice čistá není.

Zvětralé pivo

Zvětralé pivo: Foto Pixabay

Mlíko, šnyt, nebo hladinka?

Odpověď na tuto otázku musí znát každý výčepní. Mlíko je čistě pěna načepovaná v půllitru, šnyt je malé pivo ve velké sklenici a hladinka je klasické pivo s poměrem pěny a samotného moku tak, jak ho známe. Pozor si dejte na podmíráky. Míra je na sklenici většinou jasně vyznačená.

Čepované pivoČepované pivo: Foto Pixabay

Říz a chuť piva závisí hodně na výčepním

Jednoznačně. Pokud se podíváte na ruce šikovného výčepního, zjistíte, že pivo načepuje po skle a najednou. Takovéto pivo je maximálně svěží a má dokonalý říz. Naopak pivo, jež stojí déle na pultu případně je čepováno na několik pokusů, je unylé a chuťově nevýrazné. Takovéto pivo pozná i obyčejný laik.

Zdroje info: Autor, https://plzenskypruvodce.cz/blog/poznat-spravne-nacepovane-pivo/,https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-jak-poznate-dobre-nacepovane-pivo-ktere-vam-bude-chutnat-155675

Náhledové foto: Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.