Polévková první pomoc: 5 receptů, které v tradiční české kuchařce nenajdete

Dýňové polévkové variace

Polévka je klasikou, po které sáhneme, když potřebujeme zahřát tělo i duši. Kromě vývaru s nudlemi nebo bramboračky ale existuje i spousta netradičních variant, které překvapí chutí a zároveň podpoří imunitu. Přinášíme vám pět tipů inspirovaných světovými kuchyněmi. Připravte si lžíci a nechte se inspirovat polévkovými nápady, které byste v tradiční české kuchyni hledali marně.

Hummus do studených dní: cizrnová polévka s citronem

Milujete hummus na všechny způsoby, ale zrovna vás přepadla touha po něčem, co zahřeje? Zkuste jeho tekutou variantu! Na olivovém oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte uvařenou cizrnu, špetku sladké papriky a zalijte zeleninovým vývarem. Nechte krátce povařit, rozmixujte dohladka a na závěr dolaďte citronovou šťávou a čerstvou petrželkou. Tahle středomořská kombinace krásně zahřeje a je plná bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku i draslíku – a díky citronu navíc doplní i vitamín C.

HummusHummus: Foto Pixabay

Kouzlo kari past: kokosová polévka plná energie

V hrnci orestujte cibuli, česnek a zázvor, přidejte kari pastu a zalijte kokosovým mlékem s vývarem. Přidejte kousky kuřecího masa nebo tofu, krátce povařte a poté doplňte zeleninou (cuketa, paprika, houby). Dochucujte rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Podávejte horké, posypané koriandrem či thajskou bazalkou. Skvělé je i zkoušet různé druhy kari past – zelená je svěží díky čerstvým chilli a koriandru, červená výrazná s česnekem a červenými chilli, žlutá voní po kurkumě a římském kmínu dodává jemně nasládlé tóny kardamomu a skořice.

Kokosová polévka Kokosová polévka: Foto Pixabay

Podzim v hrnci: dýňová polévka se zázvorem a kurkumou

Když venku přituhuje, není nad krémovou dýňovou polévku. Na másle nebo oleji orestujte cibuli, česnek a kostičky dýně, přidejte kousek čerstvého zázvoru, špetku kurkumy a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí, rozmixujte dohladka a pro jemnější chuť přidejte pár lžic smetany Tatra na vaření. Na závěr dle chuti dozdobte vrstvou polotučného tvarohu Tatra. Tahle zářivě oranžová dobrota dodá tělu betakaroten, který se v organismu přeměňuje na vitamín A – klíčový pro imunitu i zdravý zrak. A nezapomeňte na semínka – upečená do křupava jsou skvělým chuťovkou plnou zinku, který podporuje imunitu.

Dýňová polévkaDýňová polévka: Foto Pixabay

Japonská posila imunity: chutná miska ramenu v 60 minutách

Ramen, jídlo považované za japonský národní poklad, přicestovalo původně z Číny, dnes je však symbolem tamní kuchyně. Tradiční vývar se připravuje i celý den, ale existuje rychlejší cesta – zdravá a přitom nutričně plnohodnotná verze, kterou zvládnete do hodiny. Stačí sáhnout po ingrediencích, které snadno pořídíte v supermarketu: vejce uvařte na 7 minut, zchlaďte, oloupejte a nechte alespoň čtvrt hodiny marinovat v sójové omáčce, mirinu a troše vody. Mezitím povařte plátky masa s česnekem a zázvorem, poté je vyjměte a vývar dolaďte sójovou omáčkou, případně miso pastou či sezamovým olejem, a nechte ještě 15 minut probublávat. Nudle uvařte zvlášť, rozdělte je do misek, zalijte horkým vývarem a doplňte masem, marinovaným vejcem, bambusem, mořskou řasou a jarní cibulkou. Ramen

Japonské jídlo ramen: Foto Pixabay

Pálivý elixír: kimchi polévka plná energie

Pokud máte chuť na specialitu, která překvapí a dodá energii, sáhněte po kimchi – dnes ho snadno pořídíte i v běžných supermarketech. Tento populární fermentovaný salát z pekingského zelí je díky své pikantnosti ideálním základem do polévky. Stačí na oleji krátce orestovat česnek a zázvor, přidat kimchi, zalít vývarem a krátce povařit. Nakonec vmíchejte tofu nebo nudle, dochuťte sójovou omáčkou a chilli pastou a podávejte horké s jarní cibulkou navrch. Jen pozor – ostrost může podráždit krk.

Kimchi polévkaKimchi polévka: Foto Pixabay

Zdroje info: TATRA, Freepik, University of Rochester, Britannica

Dýňové polévkové variace: Náhledové foto Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.