Na severu Evropy mají na Vánoce jasný názor, z vánočního stromku dělají prostě pálenku
Na severu Evropy mají na Vánoce jasný názor, z vánočního stromku dělají prostě pálenku. Estonsko je velmi zajímavou zemí. A to nejenom co do památek a přírody. Nabízí také nevšední gastronomické speciality.
Pro bylinky do přírody
Estonci od nepaměti využívají k jídlu a léčení místní rostliny. Zejména na jaře ze země vykukuje spousta rostlin bohatých na vitamíny. Například kopřiva, kterou známe i z českých luhů a hájů, je výborná proti únavě, má však také vysoký obsah vitamínu C, vápníku a draslíku. Čerstvý list prvosenky, která tu roste v hojném množství, obsahuje vitamín C. Takže až vám budou v kavárně do limonády nabízet kopřivový sirup nebo ho uvidíte v obchůdku jako suvenýr, jděte do toho. Jen máloco je tradičnější než právě tohle
I marcipán je prý odtud
Tallinn je známý také jako rodiště marcipánu, i když si toto pojmenování přisvojuje i německý Lübeck. Historie říká, že se prodával již v roce 1695. Ovšem nikoli v obchodě, ale v lékárně. Původně se vyráběl jako lék, ale dodnes je jeho receptura identická, i když už slouží jen na mlsání.
Foto: Pixabay
Černý chléb jako žádný jiný
Chléb byl vždy běžnou součástí estonského stolu. Ve středověku pak bylo Estonsko dokonce proslulé exportem žita. Není tajemstvím, že Estoncům žijícím v zahraničí dnes většinou chybí pravý estonský černý chléb – a často ho dostávají alespoň poštou od příbuzných.
TIP: Na obyčejném hřbitově v Iowě stojí socha, kolem které se točí desítky legend. Černý anděl, bronzová postava s českou stopou, budí hrůzu už více než století.
Vypít se dá i vánoční strom
Jde tak trochu o kuriozitu, ale začátkem roku 2019 použila palírna Lahhentagge v Saaremaa 17metrový vánoční strom z městečka Kuressaare pro neočekávaný účel. Doslova ho totiž přepálila a proměnila v tonik z borovice a kardamomu. A ten má dodnes úspěch.
Jako český Míša – ale jmenuje se Kohuke
Máte rádi sladké? A ještě lépe zmražené? Pak si přijdete na své. Každý Estonec miluje tvaroh, a to nejlépe ještě zmražený, takže není divu, že tu mají i místní obdobu tvarohového Míši. Obvykle je jeho tvarohové jádro obklopeno čokoládovou nebo karamelovou polevou. Nanuk se jmenuje Kohuke a narodil se asi před 70 lety. V Muzeu mléčných výrobků v Imavere si ho můžete vlastníma rukama také zkusit vyrobit.
Zdroje info: Autorský text
https://estoniancuisine.com/2017/01/13/kohuke-chocolate-glazed-quark-snack/
https://visiteurope.com/en/experience/foraging-in-estonia/
https://visitestonia.com/en/what-to-do/estonias-national-bread
https://martsipan.ee/about_us/what-is-marzipan/marzipan-history/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.
