Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy ji podle tradice konzumovat

Zelená polévka z jarních bylinek: Divoké jarní bylinky jsou to první, co na jaře vyroste a tedy také prvním zdrojem v zimě tolik postrádaného vitamínu C. Nejvíce ho samozřejmě uchováte, připravíte-li si například z listů pampelišek jarní salát, ale jarní bylinky jsou oblíbené i v teplé kuchyni. Například kopřivy do velikonoční hlavičky nebo místo špenátu, či právě zelená bylinková polévka.

Pokud chcete dopřát pořádnou porci jarních vitamínů a zároveň dodržet všechny potřebné tradice, měli byste si polévku z jarních bylin dopřát na zelený čtvrtek. Z bylinek pak můžete vsadit třeba na mladé kopřivy, bršlici, popenec, řepík, listy pampelišek, fialek, řebříčku, sedmikrásek či jahodníku, medvědí česnek a samozřejmě i jakékoli běžné zelené bylinky.

Bylinková polévka s vejci

A jak si takovou polévku připravit? Recept je velmi jednoduchý a zvládne ho úplně každý.

Ingredience:

  • 1 větší miska nasekaných bylinek (3-4 velké hrsti)
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 4 vejce
  • bylinková sůl a bílý pepř
  • kousek čerstvého másla
  • petrželka nebo pažitka na posypání

Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy Foto: Pixabay

Postup:

  1. Bylinky operte, nechte okapat na cedníku a nasekejte. Cibuli nakrájejte na drobno.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, zpěňte cibuli, přidejte bylinky, osmahněte a zasypte moukou. Udělejte velmi světlou jíšku.
  3. Zalijte vodou nebo jakýmkoli nepříliš výrazným vývarem a povařte 20 minut.
  4. Vejce rozšlehejte a vmíchejte do vařící polévky. Nechte je srazit a polévku dochuťte bylinkovou solí, popřípadě bílým pepřem či muškátovým květem.
  5. Do odstavené polévky vmíchejte kousek másla, báječně ji zjemní.
  6. Na talíři polévku posypte čerstvou bylinkou.

Bylinková polévka se smetanou

Ingredience:

  • 3 hrsti bylinek
  • 1 menší cibule nebo 3 jarní cibulky i s natí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky nebo 2 velké brambory nakrájené na kostičky
  • 500 ml vývaru
  • 500 ml smetany na vaření (nebo napůl se smetanou na šlehání)
  • 2 žloutky
  • sůl a pepř
  • petrželka, pažitka nebo zelená nať cibulky
  • kvítky sedmikrásek nebo krutony k podávání

Postup:

Polévku můžete udělat zcela krémovou a podávat s krutony, nebo ji nechat tak a ozdobit třeba květy sedmikrásek.

  1. Bylinky nasekejte, cibuli nebo bílé části cibulek a česnek nakrájejte nadrobno. Pokud použijete na zahuštění brambory, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Varianta s bramborami je vhodná pro krémovou polévku.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a česnek a osmahněte, přidejte bylinky, chvíli smažte a pak buď zasypte moukou a udělejte světlou jíšku, nebo přidejte brambory a také je lehce opečte.
  3. Základ zalijte vývarem, rozmíchejte a vařte 20 minut. Pak polévku rozmixujte, chcete-li.
  4. Ve smetaně rozkvedlejte žloutky, vypněte zdroj tepla a vmíchejte smetanu. Polévka by měla díky žloutkům ještě mírně zahoustnout, žloutky ale nesmí projít varem.
  5. Ochuťte solí a pepřem, bohatě zasypejte zelenými bylinkami a ozdobte kvítky sedmikrásek nebo podávejte s krutony.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

 

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3041-jarni-bylinkova-polevka/, https://www.apetitonline.cz/recept/bylinkova-jarni-polevka, https://www.igurmet.cz/recepty/polevky/zeleninove/polevka-z-jarnich-bylinek-7078/, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/4978-polevka-z-jarnich-divokych-bylinek/

Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.