Pastýřský koláč – anglická specialita, která se skvěle hodí i na český stůl. Musíte jen skousnout trochu netradiční přípravu brambor
	Pastýřský koláč – anglická specialita: Nadýchaná bramborová kaše s křupavou krustičkou nahoře a vespod šťavnaté masíčko ochucené zeleninou a voňavým kořením. Pastýřský koláč není moučník, ale skvělé jídlo z jednoho pekáče třeba na nedělní oběd.
Vznik a varianty
Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie zřejmě vznikl v Anglii. Připravuje se tradičně s jehněčím masem. Jeho obdoba s hovězím se nazývá cottage pie a další variantou je fisherman’s pie s treskou a hráškem. Recepty se mírně liší přidanými surovinami, ale základ je vždy stejný – maso vespod a bramborová kaše navrch.
Podobný koláč připravovali v 19. století také ve Francii, a to pod názvem Hachis Parmentier. Parmentier byl lékárník a také agronom, který ve Francii zpopularizoval brambory. Slovo hachis znamená jemně nasekaný. Celosvětově je ale tento pokrm znám pod anglickým názvem a i nyní je stálicí anglické kuchyně. Původně to bylo jídlo určené ke zpracování zbytků a podávalo se zkraje týdne, aby se zpracovaly zbytky nedělní pečeně. Nyní se na jeho přípravu používají čerstvé suroviny.
Foto: Pixabay
Pastýřský koláč ala Gordon Ramsay
Ingredience:
Masové ragú
- 450 g jehněčího (mleté nebo jemně nasekané)
 - 1 velká bílá cibule (nasekaná na drobno)
 - 1 velká mrkev (nastrouhaná nebo nakrájená na drobné kostičky)
 - 2 stroužky česneku (nakrájené na drobno)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce rajčatového pyré
 - 2 lžíce worcestrové omáčky
 - 1 šálek suchého červeného vína
 - 1 lžička pepře
 - 1 lžička soli
 - 2 větvičky čerstvého tymiánu
 - 1 větvička čerstvého rozmarýnu
 - 1 šálek kuřecího vývaru
 
Bramborová kaše
- 900 g brambor na pyré
 - 2 vrchovaté lžíce másla
 - 2 velké žloutky
 - 1 lžička soli
 - 1 lžička pepře
 - 1 šálek strouhaného parmazánu
 
Postup:
- Na velké pánvi rozpalte olej a v rovnoměrné vrstvě na něj rozprostřete maso. Jakmile se spodní strana opeče dohněda a dokřupava, maso otočte a opečte z druhé strany. Poté rozdělte vařečkou na kousky, osolte a opepřete,
 - Přisypte postupně cibuli, česnek a mrkev a také orestujte, až je mrkev měkká.
 - Přidejte worcester a pyré z rajčat a chvilku restujte, dokud se směs nespojí.
 - Přilijte víno a vložte větvičky tymiánu a rozmarýnu. Vařte, až se víno odpaří.
 - Zalijte vývarem a povařte ještě 3-4 minuty. Jakmile je většina tekutiny odpařená a vše je měkké, odložte ragú stranou.
 - Oloupané brambory uvařte a vodu slijte.
 - Osolte je a opepřete a rozmačkejte je. Se solí opatrně, ještě budete přidávat parmazán, který je také velmi slaný.
 - Vmíchejte máslo, poté žloutky a nakonec parmazán. Část sýra si nechte na závěrečné posypání, chcete-li. Parmazán vytvoří na povrchu křupavou zlatou vrstvu.
 - Masovou směs vložte do pekáčku a rovnoměrně ji zakryjte bramborovou kaší.
 - Kaši uhlaďte, poté ozdobně narýhujte a posypte parmazánem.
 - Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, až kaše zezlátne.
 - Před podáváním nechte asi 5minut vychladnout.
 
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Anglick%C3%A1_kuchyn%C4%9B, https://cs.bakeitwithlove.com/gordon-ramsay-shepherds-pie/, https://fresh.iprima.cz/recepty/pastyruv-kolac-tradicni-shepherds-pie-podle-flo, https://www.toprecepty.cz/clanky/1561-jidlo-ze-zbytku-ktere-se-stalo-delikatestou-ze-ktere-zeme-pochazi-pastyrsky-kolac/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.
