musle

Mušle z loňské dovolené – vraťte jim zářivý lesk

Letos se k moři už asi nepodíváme, takže je nejvyšší čas poohlédnout se po loňských suvenýrech a konečně si je vzít trochu do parády. Pokud se i vám povaluje ve zpola vybaleném cestovním kufru kupička mořských lastur a dalších pokladů, pokrytých usazeninami a dalšími nečistotami, přestaňte se jim konečně vyhýbat a udělejte z nich pýchu své poličky se suvenýry.

Není to vůbec těžké, jen je třeba vyhnout se některým velmi agresivním činidlům (např. octu), která by mohly schránky měkkýšů nenávratně poškodit. Málokdo to ví, některé mušle se totiž začnou rozpadat až časem.

S periostrakem si poradí Savo

Že tenhle výraz neznáte? Jde o organickou rohovitou hmotu, kterou si vytvářejí mušle samotné jako ochranu před predátory. Pomůže vám s ní chlórové bělidlo, takže například staré dobré Savo. Smíchejte ho s vodou v poměru 1:1 a lastury asi na hodinu do této lázně naložte. Poté by mělo jít periostrakum dolů obyčejným kartáčkem.

Ocet nebo kyselina? Zapomeňte

Pokud nánosy pod koupeli v Savu nepustí, bylo by chybou uchylovat se k octu nebo nějaké kyselině, byť to některé návody na čištění mušlí doporučují. Tyto kyseliny vždy poškodí schránku měkkýšů. Někdy „jen“ vyleptají barvy, jindy prosáknou do hlubších struktur a způsobí, že se po několika měsících až letech začne váš suvenýr rozpadat.

musle

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Takže pokud Savo nepomohlo, nezbude vám nic jiného, než přistoupit k ručnímu čištění. Bude se vám hodit měkký kartáček a mísa s vodou, do níž budete lastury průběžně namáčet. Pomoci může i preparační jehla a ocelový kartáček. Půjde o mnoho hodin práce, která ovšem stojí za to.

Jen dejte pozor, abyste své úsilí nevěnovali „exponátu“, který ležel ve vodě opravdu hodně dlouho. Bývá zašlý s vybledlými barvami a bez lesku, a jeho krásu mu nedokážete vrátit žádnou metodou. Mimochodem, profesionálové používají k čištění mušlí ultrazvukové vrtačky.

Tip pro příští dovolenou milovníka mušlí

Pokud na dovolené objevíte lasturu se zbytky jejího mrtvého obyvatele, pomůže její povaření v horké vodě. Mušli pomalu zahříváme a jakmile teplota dosáhne bodu varu, vydržíme asi pět minut a poté vodu vypneme. Mušli necháme ve vodě, dokud úplně nevychladne. Zabráníme tak teplotnímu šoku a popraskání. Zbytky živočicha poté „vydolujeme“ zahnutým drátkem. Toto ošetření je samozřejmě vhodné provádět ještě u moře, určitě s ním nečekejte až do návratu domů. Zápach bývá nesnesitelný.

Nemáte možnost mušli povařit? Pak jí strčte do mrazáku. Stačí hodina, aby všechno maso uvnitř zmrzlo. Pak ji přemístíme do lednice (opět kvůli teplotnímu šoku) a počkáme, dokud zcela nerozmrzne. A opět přistoupí ke slovu drátek. Takovou mušli pak doporučujeme (alespoň po návratu domů) ještě povařit, aby byl výsledek čistění co nejefektivnější. Pozor však na prudké střídání teplot, prasklou mušli už opravdu neslepíte.

Náš tip: Použít lze i mikrovlnku. Stačí několik vteřin a poté lze lehce uvařené maso živočichů snadno vytáhnout drátkem nebo jiným nástrojem. Přistupujte k tomu však zatepla, studené zbytky se vytahují obtížněji.

Když na dovolené nemáte čas

Milujete mušle, ale pro samé rázování po památkách nemáte jednoduše na jejich údržbu přímo na místě čas? Pomoci vám může nádoba s alkoholem, v níž je lze přetransportovat až do ČR. Další vaření ani mražení už není třeba, maso půjde ven samo. Naopak důrazně nedoporučujeme několikadenní nakládaní živočichů do soli. Zapáchat sice nebudou, lastury však můžete definitivně připravit i jejich nádherný lesk.

Náš tip: na závěr všechny vyčištěné mušle ještě zakonzervujeme parafínovým olejem.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *