sp2

Na kulturní cestě po Španělsku – corrida, flamenco i tradiční pokrmy

Corrida: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Španělsko – to nejsou jen sluncem zalité pláže a Barcelona. Zkuste se pro jednou místo památek soustředit spíš na všechny ty dobré a zajímavé věci, které můžete ochutnat, zaslechnout nebo jednoduše obdivovat.

Když se řekne Španělsko, pak se nám na prvním místě určitě vybaví corrida. Zápasy s býky jsou sice leckde odsuzovány, stále však patří k této zemi na Pyrenejském poloostrově stejně pevně, jako třeba flamenco.

Corrida: Zdroj obrázku Pixabay.com

Kdy za corridou? Začíná se v březnu

Všeobecně uznávaným začátkem toreadorské sezóny jsou ohnivé slavnosti Las Fallas, jež se v polovině března pořádají ve Valencii. Historie této kontroverzní tradice sahá až do starověku a svůj původ mají pravděpodobně v gladiátorských hrách. Toreadoři ve slavnostních oblecích jsou dodnes ve Španělsku považováni za celebrity.

Pobavit se při jídle tancem…

Flamenco není tancem pro velká pódia. Naopak, ty nejlepší tanečnice vystupují v úzkém kruhu vážených hostů, kteří si často vychutnávají svůj oběd nebo zaslouženou polední siestu. Španělé milují emoce, takže se připravte na smršť radosti i žalu, jež se střídají doslova po vteřinách. A pokud se na to jen trochu cítíte, přihlaste se na kurz přímo ve Španělsku.Tapas: Zdroj obrázku Pixabay.com

Tapas jako sdílejí (a nejenom jídla)

Tradiční španělské chuťovky určitě znáte. Jde o velké tácy „jednohubek“ mnoha druhů, servírovaných přímo doprostřed stolu. To umožňuje všem lidem ochutnávat i z cizích talířů, což je ideální příležitostí ke sblížení všeho druhu. Jejich kouzlu propadnete snadno a jakmile se to stane, poohlédněte se po tradici známé jako pintxo-pote, rozšířené hlavně na severu. Podle ní si k oblíbenému tapas můžete dát jeden den v týdnu sklenku piva či vína zdarma. A všeobecně platí, že čím dál od turistických center zamíříte, tím bude vaše pintxo-pote levnější.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *