Rakouské adventní trhy a jejich speciality

Zatímco Polsko má svůj grzeniec a Německo zase opékané klobásky se zelím, Rakousko má pro všechny milovníky adventního času nachytané docela jiné chutě. Vsaďte hlavně na ty lokální, na nichž jsou místní speciality k dostání nejsnáze a za přívětivé ceny.

Vídeň je v tomhle ohledu absolutní klasika. Budete-li mít štěstí na štědrovečerní menu, pak to bude docela určitě pečený candát se zeleninou a bramborovým salátem. Ovšem v poněkud odlehčené verzi – brambory nepokrývá majonéza jako u nás a liší se třeba i použitá zelenina. A pokud vám přece jenom naservírují kapra, pak bude nejspíš v citronové omáčce a s pečenými bramborami.

Specialita vídeňských trhů – rybí knedlíčky

Ovšem na ryby jako takové budete muset nejspíš do restaurace. To rybí knedlíčky přelité jemnou bylinkovou omáčkou jsou k dostání přímo ve stáncích daleko častěji. Typické jsou i pečené klobásky.

Pokud vyrazíte do podhorských oblastí, bude menu stále ještě dominovat pečený candát, ovšem podávaným s jemným kyselým zelím dušeným na bílém víně. Bývá zjemněné šlehačkou, tak pozor na zažívání.

Párky s nudlemi? I to může chutnat překvapivě dobře

Ptejte se také na Mozartovu párkovou polévku. Musíte se za ní ale vypravit do Salcburku, kde se k ní váže i poněkud zajímavá tradice. Dříve totiž toto město nepatřilo k Rakousku, ale jako sídlo biskupa bylo samostatné. Dodržovaly se tu tedy pečlivě veškeré vánoční tradice včetně přísného půstu.

Jedlo se až po návratu z půlnoční mše, leckdy až ve dvě ráno. A jako rychlé a výživné jídlo byla podávána právě párková polévka s nudlemi. A ta se jako štědrovečerní pokrm v této oblasti udržela dodnes. A chuťově není vůbec špatná. Podávají ji v každém lepším hotelu či restauraci.

Náš tip: Obyvatelé Salcburku si chudé štědrovečerní jídlo vynahrazovali opulentní večeří na Boží hod vánoční.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.