Lívance

Odhalte 4 nejoblíbenější české klasické recepty

Svíčková, kachna, bramboráky a lívance jsou typická česká klasika, která patří k nejoblíbenějším národním pokrmům. Na tyto jídla se těšíme vždy, když se vracíme ze zahraničí, neboť jim patří přední místa v pomyslném TOP žebříčku. A přitom jejich příprava není nikterak náročná.

Svíčková jako oblíbený sváteční pokrm

Nechybí na svatebním menu ani při dalších významných společenských událostech. Mnoho kuchařek se do tohoto báječného jídla ovšem bojí pouštět, neboť se obává značných finančních nákladů. Výborná svíčková na smetaně připravená ze zadního hovězího všechny vaše obavy zboří. Co budete potřebovat? 800 g hovězího zadního nebo kýty, 100 g špeku, 50 g másla, 50 g sádla, 25 g hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, 2-3 ks mrkve, 1-2 ks petržele, 2 ks cibule, ½ celeru, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžíci hořčice, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, bobkový list, ½ citronu, 3 lžíce octa, 3 lžíce cukru, sůl a pepř.

Česká klasika, s níž je třeba si vyhrát

V prvé řadě je dobré maso zbavit všech blanek, šlach a kousků tuku. Šťavnatost masa vám zajistí jeho kvalitní prošpikování 10cm hranolky špeku. S jejich pomocí lze vytvořit velmi efektivní mozaiku, která vynikne na řezu masa. Jakmile máme hotovo, maso osolíme, opepříme a zpevníme provázkem. Rychle ho opečeme ze všech stran na cibulce a rozpáleném sádle a poté vyjmeme a vložíme do pekáčku. Mezitím si nakrájíme zeleninu a orestujeme ji dozlatova ve výpeku. Po zaprášení cukrem necháme zkaramelizovat. Zalijeme octem, přidáme hořčici, podlijeme vývarem. Chvíli povaříme a následně přidáme k masu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení se pohybuje v rozmezí 2-3 hodin. Po upečení maso vyndáme a vrhneme se na přípravu omáčky. V hrnci zaděláme jíšku, do níž nalejeme přecezený výpek a následně i propasírovanou hmotu. Za občasného promíchání necháme povařit cca 20 minut. Poté solí, citronem a cukrem dochutíme, přilijeme smetanu, přidáme maso a máme hotovo.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně: Foto jidlo.cz

Jednodušší to být nemůže

Pečená kachna je velmi snadná na přípravu, ovšem vyžaduje několik hodin pečení. Budete potřebovat pouze cca 2 kg kachnu, kterou pečlivě opláchnete a do její kůže i pod ni vetřete sůl. Jakmile ji ze všech stran posypete kmínem, vložíte kachnu do pekáčku s víkem a dáte péct do trouby předehřáté na 220 °C. Důležité je uložit ji prsy dolů a podlít 1 dcl vody. Teplotu snížíte na 100 °C a pečete 2,5 hodiny. Poté ji otočíte a dopékáte další 2 hodiny. Na závěr po odstranění víka zvýšíte teplotu na 200 °C, podlijete výpekem a dopékáte do křupava.

Pečená kachna

Pečená kachna: Foto jidlo.cz

K večeři i posezení

Hledáte-li recepty na snadnou a rychlou večeři či na něco k pivu při posezení s přáteli, bramboráky budou to pravé. 800 g brambor nastrouháte a odlijete část vody. Poté je okořeníte 4 stroužky česneku, 1 lžičkou mletého kmínu a majoránky, osolíte, opepříte, přidáte 1-2 vejce. Nakonec vmícháte 80 g hladké mouky obohacené o 20 g strouhanky pro lepší křupavost. Tenké placičky pak osmažíte z obou stran na rozpáleném oleji. Skvělá a levná chuťovka k pivu je na světě.

Bramboráky

Bramboráky: Foto jidlo.cz

Jako dezert i snídaně

Voňavé lívance jsou pochutinou, které neodolá snad nikdo. A přitom je to jídlo hotové cobydup. Stačí rozdrobit 20 g droždí, zasypat 1 lžící cukru a zalít 500 ml vlažného mléka, v němž jsme rozmíchali 1 vajíčko. Zasypeme 200-300 g prosáté hladké mouky se špetkou soli a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí tvoříme 0,5 cm vysoké placičky na rozpáleném tuku a smažíme z obou stran. Lívanečky podáváme s marmeládou, ozdobené ovocem, posypané skořicovým cukrem, doslazené javorovým sirupem nebo s velkou čepicí šlehačky.

Lívance: Náhledové foto jidlo.cz

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *