Historie chřestu – v klášterech byl zakázaný, zpopularizovala ho Madame de Pompadour

Historie chřestu: Chřest je dodnes považován za luxusní zeleninu, i když je nyní běžně k dostání. Bude to spíše tím, že sezóna chřestu je velice krátká a nedá se uchovávat skladováním. Také oplývá velice jemnou, delikátní chutí.

Milovali jej již staří Egypťané

Historie chřestu je dlouhá, sahá až do starého Egypta, tedy do doby asi 3000 let před naším letopočtem. Odtud také pochází první doložená zmínka o chřestu a to na fresce, která se nachází v pyramidě v Sakkaře a zobrazuje obětování plodin bohům, mezi jiným i převázaným svazečkem chřestu. Jiná malba v této pyramidě ukazuje bělený chřest – bílé výhonky se světle zelenými šupinkami listů.

Řekové a Římané jej považovali i za lék

V antickém Řecku a Římě byl chřest považován za lahůdku, ale i za lék a afrodiziakum. V sezóně jej konzumovali čerstvý a na zimu jej sušili. Římský císař Augustus dokonce založil tzv. chřestovou flotilu, která jej dovážela. Z antiky také pochází první doložený recept na vaření chřestu. Zmiňuje se o něm i řecký lékař Galén ve své knize jako o léčivé rostlině. Chřest v antice znali i Syřané a Španělé. Po pádu Římské říše upadl načas v zapomnění.

Foto: Pixabay

Pěstování v klášterech (jen pro muže)

Temný středověk byl zároveň světlým začátkem pro pěstování chřestu. Do Francie se dostal z Byzantské říše v druhé polovině 15. století a začal se pěstovat nejprve v klášterech k léčebným účelům. Ale pozor, pouze v klášterech mužských, v ženských byl zakázaný, aby v ženách nevzbuzoval touhy. Když jej objevil král Ludvík XIV., nechal vystavět několik skleníků pro jeho pěstování. Na popularitě mu dodala hlavně Madame de Pompadour, která jej předkládala na svých hostinách jako „špičky lásky“. Do Anglie a Německa se chřest rozšířil v polovině 16. století a do Ameriky se dostal až kolem roku 1850.

V průběhu 19. století se začala rozvíjet průmyslová produkce chřestu. Zemědělci začali pěstovat chřest na větších polích a výroba se stala více komerční. Chřest byl také konzervován a prodáván v plechovkách, což umožnilo jeho distribuci na širším trhu.

Z Ivančic do Vídně

V rakouské monarchii se začal chřest pěstovat v 18. století, a to i v Ivančicích u Brna, odkud se dovážel na císařský dvůr. Na jižní Moravě do té doby rostl chřest planě, zřejmě jako pozůstatek po římských vojácích, kteří zde měli v 2. století pevnost. V Ivančicích se už nyní chřest pěstuje jen sporadicky, ale dodnes to připomínají Slavnosti chřestu. Ten ale převážně pochází z Mělnicka, kde je v současné době jediná farma v Česku pěstující chřest ve velkém.

Aparagus, špargl, hromový kořen či vrabčí tráva

Název českého slova chřest se odvozuje od výrazu chřastnutí (hromu), před kterým měl chránit. Proto se mu také říká hromový kořen. Za Rakouska-Uherska se začal používat název špargl, což je zkomolenina z německého spargel – výhonek, ratolest. Ve většině cizích zemí se název chřestu odvozuje od latinského slova asparagus (z řeckého asparagos). To má původ ve staroíránském slově sparega – výhonek, prut. Lidové označení bývalo sparrow grass – vrabčí tráva.

Dnes je chřest oblíbenou zeleninou po celém světě. Pěstuje se ve velkém množství zemí, včetně Spojených států, Číny, Mexika, Peru a Německa. Je dostupný ve dvou variantách – zelené a bílé.

 

Zdroj: https://slavnostichrestu.cz/node/12, http://www.milujichrest.cz/cs/temata/show/pestovani-chrestu/27-historie-chrestu/, https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/10-zajimavosti-o-chrestu-ktere-o-nem-jeste-mozna-nevite, https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/historie-chrestu-ve-stredoveku-byla-divkam-konzumace-chrestu-zakazana-nazev-dostal

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.