Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým. O spravedlnosti se rozhodně mluvit nedalo

Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým: Perník není pouze pardubickou doménou, i když pardubický medový perník je známý pojem. Perníky mají tradici také na Hradecku, kde se jim říkalo pumprnikl. Jméno vzniklo zřejmě z německého pumpernickel, což je tmavý chléb z černé mouky. Český pumprnikl má také tmavou barvu, a to díky sirobu nebo karamelu. Med nebyl základní součástí, i když do některých receptů se přidával. Tím se liší pumprnikl od klasického perníku. Máte-li chuť si upéct něco nevšedního, slaďoučkého a voňavého, níže uvádíme recept.

Historie na Hradecku

Podle jedné z hradeckých pověstí se pumprnikl poprvé pekl na počest návštěvy Karla IV. Roku 1344. První písemná zmínka o pumprniklu je ale až v kuchařské knize ze 17. století. Pekl se nejdříve jen při slavnostních příležitostech, později se stal běžnou pochoutkou. Pumprnikl v různých podobách dělaly ještě naše babičky či prababičky, někde se mu říkalo i pumprník. Tradice v domácnostech však postupně vymizela a nyní žije jen na jarmarcích a trzích, kde si jej můžete v Hradci Králové i jeho okolí zakoupit.

Foto: Pixabay

Pumprnikl v Krkonoších

Kniha Jiřího Marholda Krkonošská kuchařka zmiňuje, že ve 14. století se na horách (Krkonoše a Podkrkonoší) pekla řada různých druhů perníků. Nicméně pumprnikl se začal péct na Vysocku v Královéhradeckém kraji od roku 1849 a ještě v nedávné minulosti byl znám podobně jako pardubický perník. V současné době tradici oživili na Benecku v Libereckém kraji, firma Pumprnikl peče tuto dobrotu v podobě malých kulatých slepovaných bonbonů pod názvem Pumprnikl – perník z Krkonoš (jedlý suvenýr z Krkonoš).

Hradecký pumprnikl s medem

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g tmavého cukru
  • 200 g medu
  • 3 vejce
  • 70 g kandované citrónové kůry
  • po 1 lžičce prášku do pečiva a jedlé sody
  • po ½ lžičce skořice a zázvoru
  • špetka hřebíčku a nového koření

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem a medem, přidejte koření a kůru.
  2. Do mísy prosijte mouku s práškem a sodou, vmíchejte tekuté suroviny.
  3. Těsto přendejte na malý pekáček s pečícím papírem.
  4. Pečte na 180 °C asi 20 minut.
  5. Nechte lehce vychladnout a servírujte čerstvý.

…a bez medu

Ingredience:

  • 500 g cukru krupice
  • 600 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 6 g mletého hřebíčku
  • 30 g mleté skořice
  • 25 g kandované citrónové kůry
  • 125 g mletých mandlí
  • 15 g prášku do pečiva

Postup:

  1. Cukr nechte v kastrolu se silnějším dnem rozpustit a zhnědnout na karamel. Vařte na střední teplotu opatrně, abyste ho nespálili.
  2. Po zchladnutí do cukru vmíchejte mouku. Těsto nechte nejméně 12 hodin odpočinout.
  3. Poté zapracujte vejce a ostatní suroviny.
  4. Těsto rozválejte na obdélník a přeneste na plech vysypaný moukou.
  5. Pečte na 200 °C asi 15 minut.
  6. Upečený pumprnikl nakrájejte na kousky a polijte jej polevou nebo potřete povidly či marmeládou.

 

Zdroje: https://www.akcniceny.cz/magazin/vyzkousejte-si-tuto-mistni-delikatesu-pravy-hradecky-pumprnikl/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/pumprnikl-pernik-recept.html, https://www.hkregion.cz/dr-cs/100744-pravy-pumprnikl-k-caji.html, https://www.pumprnikl.cz/, https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pumprnikl-pernik-z-krkonos

Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.