Báječně křupavé nakládané okurky – zkuste ty na finský způsob, které navíc zeleninu v láku před zavařením povaří

Báječně křupavé nakládané okurky – zkuste ty na finský způsob, které navíc zeleninu v láku před zavařením povaří. Okurková sezóna vrcholí, a proto je ideální čas uvažovat o zavařování této lahodné zeleniny na chladnější měsíce.

Podle tohoto receptu si okurky i po roce zachovají svou neuvěřitelnou chuť, křupavost a přitažlivost, takže se stanou neodolatelnou pochoutkou pro celou rodinu.

Jak si připravit nakládané okurky na finský způsob

Ingredience:

  • Čerstvé okurky – 2 kg
  • Voda – 1,5 litru
  • 9% ocet – 100 ml
  • Hořčičná semínka – 1 lžička
  • Sůl – 60 g
  • Cukr krystal – 100 g
  • Bobkové listy – 3 ks

Způsob přípravy nakládaných okurek

Vložte okurky do vody a nechte je 2 hodiny namočené. To pomůže připravit okurky na nakládání. Po namočení je důkladně omyjte a nakrájejte je na 3-4 kusy. Tím zajistíte, že okurky účinně absorbují chutě nálevu. Do velkého hrnce o objemu alespoň 4,5 litru nalijte vodu a přidejte do ní sůl, krystalový cukr, bobkové listy a hořčičná semínka. Vše dobře promíchejte a hrnec postavte na sporák.

Foto: Pixabay

Jakmile se směs začne vařit, přilijte ocet a nechte znovu přivést k varu. Poté vložte připravené kousky okurek a nechte je tam 4-5 minut, nebo dokud nezmění barvu na olivově zelenou. Nakonec okurky opatrně vyjměte a uložte je do předem sterilizovaných sklenic. Zalijte je nálevem tak, aby byly zcela ponořené a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky.

Vaření nebude třeba

Sklenice otočte dnem vzhůru, přikryjte je něčím, co udrží teplo, a nechte je vychladnout. Jakmile dosáhnou pokojové teploty, přemístěte sklenice do chladného a tmavého prostoru. Výborně se hodí sklep nebo jiný chladný skladovací prostor.

Kouzlo okurek finského typu spočívá v jejich schopnosti dozrávat a rozvíjet v průběhu času ještě více chutí. Proto je nechte okurky týdnů odpočívat a teprve pak si dopřejte jejich lahodnou chuť. Uvidíte, že to bude stát za to.

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/35036-krupave-okurky-bez-zavarovani/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-na-krupave-nakladane-okurky.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.