Paella s mořskými plody a česnekem – pozvěte si domů vzpomínky na dovolenou

Chcete si zavzpomínat na dovolenou u moře? Pak na to pro jednou jděte přes kuchyň. Paella s mořskými plody a česnekem je asi nejrozšířenější, někdy ji lze spatřit i v kombinaci s kuřecím masem.

A dobře vypěstovaný česnek plný cenných látek ji dokáže pozvednout opravdu vysoko. Naučte se, jak ji připravují skuteční profesionálové.

Ingredience na paellu

  • 8 krevet nevyloupaných
  • 8 obřích krevet vyloupaných
  • 350 g kalamár
  • 250 g slávek
  • 3 velká zralá rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 750 g rýže
  • kuřecí vývar 1000 ml
  • zeleninový vývar 250 ml
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 g šafránu
  • sůl, pepř nebo červená paprika

Tato paella je asi nejrozšířenější, někdy ji lze spatřit i v kombinaci s kuřecím masem Foto: Pixabay

Jak připravit paellu s mořskými plody a česnekem

Vezměte si k ruce velkou širokou pánev a dejte rozehřát olej. Na něm opečte krevety celkem asi 3 minuty a vyjměte je. Pak je zabalené v alobalu nechte odpočinout a dojít. Na pánev vložte kalamáry a postupně přidávejte nakrájenou cibuli, papriku, česnek a nakonec oloupaná nasekaná rajčata. Osolte, opepřete nebo opaprikujte. Vše opečte a vsypte rýži.

Ještě chvíli opékejte, pak zalijte kuřecím vývarem a duste do změknutí rýže a vydušení tekutiny. Během dušení přidejte šafrán. Mezitím do vroucího zeleninového vývaru vložte slávky a povařte, až se otevřou. Poté je spolu s krevetami přidejte navrch hotové paelly a ještě na pár minut přiklopte a nechte odpočinout, aby se chutě spojily.

Zdroj: https://www.idnes.cz/recepty/paella-s-morskymi-plody.R140917_094729_27260, https://aromarecepty.cz/paella-s-morskymi-plody/, https://fresh.iprima.cz/tradicni-paella-0

Tato paella je asi nejrozšířenější, někdy ji lze spatřit i v kombinaci s kuřecím masem Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.