Na oblíbenou arabicu zapomeňte – globální oteplování jí příliš nepřeje. Už brzy bude kavárnám dominovat Stenophylla. Je třeba se bát?

Pokud si chcete dopřát kvalitní a chutnou kávu, obvykle si dopřáváte arabicu. Bohužel jde o druh, který není příliš tolerantní ke změnám podmínek, a především pak ke změnám teploty. I proto se mu na plantážích přestává dařit.

Naštěstí existuje mnoho jiných druhů kávy, které se sice dnes komerčně nevyužívají, ovšem pěstovat je lze. A jedním z nich je i Coffea stenophylla.

Kávovník Coffea stenophylla – jak vlastně chutná

Coffea stenophylla je druh kávovníku původem z Afriky, původně rostl zejména v oblasti západního Pobřeží. Je to menší kávovník než jeho populárnější druhy, jako je Coffea arabica a Coffea robusta.

Jedním z hlavních poznávacích znaků Coffea stenophylla je to, že má mnohem užší listy než ostatní druhy kávovníků, což mu dalo druhové jméno „stenophylla“, což znamená „úzkolistý“. Kávové plody Coffea stenophylla jsou obvykle menší než u jiných druhů kávovníku, ale mají jemnou chuť s mírnou kyselostí a lehkou vůní.

Foto: Pixabay

Proč se vlastně nepěstuje?

Coffea stenophylla se někdy čas od času na některých plantážích pěstuje, ale kvůli menšímu výnosu a obtížnějšímu zpracování není tak populární jako Coffea arabica a Coffea robusta. V posledních letech se však Coffea stenophylla stala předmětem zájmu mezi kávovými nadšenci a odborníky, kteří hledají nové chuťové zážitky a zajímají se o diverzifikaci světové produkce kávy. A vypadá to, že brzy možná své populárnější bratrance nahradí úplně. Naštěstí chutná velmi podobně jako arabica, takže se rozhodně není třeba bát.

 

Zdroj: https://sustainabilitycommunity.springernature.com/posts/a-heat-tolerant-wild-coffee-species-that-tastes-like-arabica-coffee, https://www.kew.org/about-us/press-media/kew-scientists-reveal-that-60-of-wild-coffee

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.