Ve znamení tradice: Jak se dělal bramborový salát v době Československa a socialismu. Najdete rozdíl?

Bramborový salát před rokem 1989 vypadal trochu jinak než dnes. Během socialismu prošel řadou změn, komunisté se snažili o Vánoce bez náboženských prvků.

Počátky bramborového salátu

Kde přesně bramborový salát vznikl, není tak úplně jasné. Podle některých zdrojů to bylo Německo a Rakousko, podle jiných pochází z Ruska a Ukrajiny, kde jsou majonézové saláty velmi populárním pokrmem a tradičně se podávají k novoročním oslavám. V Česku se začal salát připravovat již v 19. století, kdy se za dob Rakouska-Uherska stal oblíbeným jídlem chudších rodin. Na vánoční stoly se však dostal až v roce 1924, tehdy se také začal podávat jako příloha k rybě.

Foto: Pixabay

Socialismus a přidaná majonéza

A kde se vzala v dnešním bramborovém salátu majonéza? Do české verze salátu se začala majonéza přidávat po konci druhé světové války, tedy po roce 1945. V dobách Sovětského svazu se komunisté snažili zbavit Vánoce náboženských prvků. Ryba byla nahrazena vepřovým řízkem a do vánočního salátu se začala přidávat například šunka či uzenina, čímž došlo k narušení postního charakteru Vánoc.

Jak jsme již zmínili, majonéza byla v Sovětském svazu velmi oblíbená. Dostala se tedy i do českých lahůdkářství, kde si ji lidé mohli předpřipravenou koupit. Od konce 50. let pak byla také na trhu dostupná průmyslově vyráběná Majolka. A jak máte rádi svůj domácí bramborový salát vy?

Zdroj: https://magazin.aktualne.cz/historik-gothaj-v-bramborovem-salatu-komuniste-chteli-vanoce/r~ec44772a3ed911ebb1110cc47ab5f122/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/bramborovy-salat-za-socializmu.html, https://www.vlasta.cz/clanek/bramborovy-salat-20211218.html, https://www.idnes.cz/recepty/slozeni-bramoboroveho-salatu-puncochar.A141217_212904_recepty_haa

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.